Geschiedenis

De geschiedenis van scouting Berkel en Rodenrijs begint in 1946. In dit jaar zijn Jan Ouwerkerk en Kees Brand de Andrë de Thaye groep gestart. Dit was een verkennergroep van de Katholieke Jeugdbeweging, en in Berkel een onderdeel van de O.L.V. Vrouwe Geboorte Parochie. Ook in die tijd was het zomerkamp het hoogtepunt van het scoutingjaar. Opvallend genoeg was een van de eerste kampen in Gilze. Tot op de dag van vandaag is dit voor velen een bekende kampeerplaats.

Welpen
Al snel werd de Andrë de Thaye groep uitgebreid met jongere kinderen: de Welpen, jongens in de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Mien Kerklaan-van Leeuwen (Akela) en Annie Overdevest-Soeterbroek (Raksja) werden door de kapelaan gevraagd deze groep op te starten. Om ervaring op te doen hebben zij eerst drie maanden meegedraaid met een scoutinggroep in Schiebroek, maar vanaf september 1946 hielden de Welpen zelfstandig horde, op woensdagmiddag en zaterdagmiddag.

Meisjes
In een tijd dat jongens en meisjes nog op aparte scholen zaten, vormden vrouwelijke scoutingleden dan ook een aparte groep. Op andere tijdstippen, maar ook in een zaal in de oude Jozefschool hielden de Gidsen van de Imelda-groep hun wekelijkse opkomsten. Het uniform bestond in die tijd uit een blauwe jurk, een blauw-witte das en een zelfgemaakt fluitenkoord. De jurk zou later vervangen worden door een blouse, maar ook nu nog maken de Gidsen zelf hun fluitenkoord. Op 2 mei 1950 werd de Imelda-groep officieel ingeschreven.

Heitje voor een karweitje
Hobby’s kosten geld en scouting natuurlijk ook. In 1953 bedroeg de contributie ƒ 0,10 per week. Zelfs in die tijd was dat niet veel en daarom werd er op diverse manieren wat bijverdiend. “Heitje voor een karweitje” is van deze manieren wellicht de bekendste. Voor het zomerkamp kreeg men daarnaast vaak een gift van de pastoor.

Op kamp
Het kamp is altijd het hoogtepunt van het scoutingjaar geweest, al ging het vroeger wel iets anders dan nu. Zo sliepen de padvinders op strozakken die ze zelf moesten vullen. Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar de toenmalige welpenleiding kan zich nog goed herinneren dat eind jaren 50 voor het eerst iemand een luchtbed mee op kamp nam. Dit slaapt natuurlijk heel lekker, als het bed tenminste niet leeggelopen is …

Relatie met RK Kerk
Vanaf het begin heeft Scouting Berkel een nauwe band gehad met de Rooms-katholieke Kerk. Zo zijn in het verleden verschillende speltakken opgestart in overleg met de kapelaan en staat het clubhuis op grond van de kerk. Er is altijd een gezamenlijke kerstviering met alle jeugdleden en leiding en we maken palmpasenstokken. Voor we op zomerkamp gaan is er een reisgebed met de pastoor. De pastoor komt ook vaak langs op kamp. Gezellig!

Kabouters
Begin jaren 60 zijn de Kabouters gestart. Zij speelden toen hun spel in ‘het bos van avontuur’. Het uniform bestond uit bruine jurkjes, gele kniekousen en een geel dasje.
De Kabouters hebben altijd al een creatief programma gehad, en op kamp ontmoeten zij vaak de vreemdste figuren. Spannend!
In 1974 zijn de Kabouters “verhuisd” naar het fantasie-land Bambilië. Dit land wordt gebruikt als leidraad voor de opkomsten. In elk dorpje doen ze weer andere leuke dingen, en ook de namen van de leiding zijn afgeleid van de dorpsnamen. Zo komt Wams uit Wamshaven. In dit vissersdorp maken ze netten, waarvoor ze goede knopen moeten kunnen maken. Eind jaren 70 kregen de Kabouters een nieuw uniform. Samen met de welpen, en later de Esta’s, kregen ze groene blousen.

Olave St. Clair
Tot 1973 waren er in Berkel en Rodenrijs twee scoutinggroepen. De Andre de Thaye-groep voor de jongens en de Imelda-groep voor de meisjes. Deze groepen zijn in 1973 samengegaan in scouting Berkel en Rodenrijs. Pas in 1981 kreeg de groep de naam scouting Olave st. Clair.

Verhuizing
Eind jaren 60 verhuisde scouting naar het eerste Serapis op de huidige locatie. De ingang van het terrein was aan het Schoolpad 2, de Burgemeester Hendrixstraat bestond toen nog niet. Op 10 november 1968 is het nieuwe Serapis in gebruik genomen. In 1971 werd naast Serapis een apart gebouw voor de Sherpa’s neergezet: Dzjoemna.
De groep bleef groeien, en in 1986 werd Serapis grondig verbouwd. Hier hebben we helaas maar kort van kunnen genieten; het clubhuis zou niet lang daarna afbranden. Na de brand werd begonnen met de bouw van het Serapis dat we nu nog kennen.

Clubblad
Eind 1991 verscheen het eerste eigen clubblad van Scouting Berkel: Scobero, de voorloper van de Scoupra. In het clubblad, dat ongeveer elk kwartaal uitkomt, staan diverse dingen zoals nieuws en belevenissen van de verschillende speltakken met foto’s en puzzels.

Bevers
Het ledental bleef nog steeds groeien en er was behoefte aan een speltak voor jongere kinderen. Begin 1992 zijn de bevers opgericht. De Bevers is de jongste speltak van de scouting. Jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar kunnen nu dus ook terecht bij scouting.
Bevers spelen veel en zij hebben daarom een speciaal thema bij elke opkomst. Ze spelen in Huize Hotsjietonia, het huis van Lange Doener en daar is veel te beleven.

Esta’s
Met de Bevers kwam er al snel veel doorstroom naar de Welpen en Kabouters. Zij kregen er zo veel leden bij dat er ruimte was voor een derde speltak in die leeftijdsgroep, dus werden de Esta’s opgericht. Op 7 januari 1995 werden de eerste 20 kinderen en leiding geïnstalleerd door de burgemeester.

50 jarig bestaan
Op 1 juni 1996 vierde scouting Berkel haar 50-jarig bestaan en dit werd groots gevierd. Wethouder Bleumink onthulde het herinneringsbord dat nu nog steeds aan de buitengevel hangt. Ook reikte hij de eremedaille van de gemeente Berkel en Rodenrijs uit.
Voor de kinderen en bezoekers waren er wipwedstrijden, een vrijmarkt, een loterij, een tentoonstelling over 50 jaar scouting Berkel, een clownsoptreden van de Kneppels en een feest voor (oud)leiding om de dag mee af te sluiten.

Uitbreiding
In de loop der jaren steeg het ledental. Waren er in 1986 nog ongeveer 90 leden, tien jaar later was dat verdubbeld. Het gebouw begon uit haar voegen te barsten en daarom werd in 1994 begonnen met de plannen voor het vergroten van het gebouw. Vanaf 1996 werden verschillende acties georganiseerd om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Met heel de groep werd genoeg geld verdiend zodat de uitbreiding door kon gaan.
In januari 1998 werd begonnen met het bodemonderzoek. Daarna is er snel gestart met de nieuwbouw. Met de uitbreiding werd Serapis twee keer zo groot. Voor de leiding kwam er een staflokaal en de Rowans en Sherpa’s kregen weer een gezellig eigen hok met bar. Op zaterdag 28 november 1998 werd het gebouw officieel geopend.

60 jarig bestaan
Op 10 juni 2006 was het groot feest bij scouting Olave St. Clair. Op die dag vierden wij ons 60-jarig jubileum!!!
Om 11.00u was de officiële opening met het hijsen van de vlaggen en het zingen van een jubileumlied. Hierna begon de feestelijke dag met heel veel leuke en gezellige spelen en bezigheden: goochelaar, broodbakken, schminken, kop van Jut, suikerspin, waterbak, trampoline, bokkenwagen, poffertjes bakken, museum, luchtkussen, reuze spiraal, vrijmarkt, reuze wippen en oud-Hollandse spelen. Het was een zeer geslaagde dag. Op naar het 75-jarig bestaan!